tisdag 30 mars 2010

Husbesök!


Då har vi impulsåkt till Ystad för att ta en lägeskontroll. Inte för att kolla upp någon, byggarna är fantastiska och har gjort ett kanonbra jobb! Såklart gick jag loss med kameran och tänker dela med mig lite nu.. :o) Här ovan är hallen med vardagsrum till vänster, gästrum rakt fram och toalett till höger.


Från vardagsrum ut mot hallen.

Det enda som inte kändes helt kanon var lösningen till garderoben med skjutdörrar. Den ville vi ha i "slutet" av hallen, så man kunde sätta ett skoställ med sittyta innan och hänga av sig en jacka eller två. Vi tänkte att väggen är 270 och då borde en garderob på 150 passa. MEN så behövde det finnas en lucka till golvvärmen som man måste kunna komma åt, denna skulle sitta bakom garderoben.

När "mellanväggen" som skulle rama in garderoben var uppe, så satt den mitt för luckan. Så vi konstaterade att den bästa lösningen måste vara att flytta väggen och sätta in en 200-garderob. 70 cm tillgodo, tänkte vi. Men nu när vi såg det var det en snutt på drygt 50 cm. På väg tillbaka till Malmö igen insåg vi att vi inte ville nöja oss med detta. Efter att ha bollat med byggledaren så ringde vi till en av de två superduktiga byggarna som var på plats och frågade om möjligheten att ta bort väggen. Och den pärlan lovade att fixa, trots att de egentligen var färdiga för att lämna över allt till målaren. De hade röjt undan idag, för nu är det utsidan och därefter spackling/målning som gäller. Så himla skönt att det gick att fixa och vilken tur att vi kom just igår!

Här ser ni det lilla "facket" till vänster som vi ville ha bort.
Nu blir det en 250-garderob för hela slanten istället.


Vardagsrummet från hallen/köket.
Alla fönsterfoder och fönsterbräden kom upp idag, snyggt!



Köket, lite ljusare nu än förra gången..


Tvättstugan..


Toaletten nere.
Kändes liten och något märkligt med fönsterhöjden.
Men annars blir det nog bra. Känns nog större när kaklet kommit upp..

Vi fick klättra upp för första gången!
Och ovanvåningen överträffade alla förväntningar, fantastiskt!


Här är en del av toaletten uppe.
Det är på denna väggen vi har beslutsångest över vad vi ska ha för badrumsmöbel och badrumsskåp.

Ett av sovrummen uppe..

Rakt fram har vi de båda extra sovrummen uppe. Kanske ett gästrum och ett rum för datorn, om den inte ska vara nere. Det får Krill avgöra som tillbringar mest tid vid datorn.

En del av vårt sovrum.
Garderob in till vänster..


..och den kunde man bara älska!
Säkert dubbelt så stor som jag hade föreställt mig. Underbart!


Så kontentan är att det var helt underbart och nästan bara positivt rakt igenom! Är vi superkritiska så kan man diskutera de moderna fönsterna, om det verkligen var helt rätt val, och så var det garderoben i hallen. Som ju fixas. Jag tror det blir jättebra! Det dumma är bara att nu längtar jag ännu mer till sommaren.. Hihi.

Ha det fint, nu måste jag åka till jobb!

Kram,
M

lördag 27 mars 2010

Sommar, tack?!

Nu skulle jag kunna tänka mig att ha lite härlig sommar här! Våren har varit fantastisk den här veckan och jag kan nöja mig med vår också. Minst lika bra. Men jag vill ha flyttat, det är där skon klämmer..

I veckan började IKEA sälja sommarsortimentet och jag vill sååå gärna shoppa loss på belysning och utemöbler och hundratals trevlig saker. Men utemöbler måste i så fall förvaras någonstans tills juli-augusti när vi kan börja använda dom. Just nu har vi två små stolar och ett minibord på balkongen, det får väl duga till en början. Kanske man kan låna några extramöbler av föräldrarna eller nåt?! Så köper vi en rejäl uppsättning nästa år istället.. Men en sak som vi gillar skarpt och som jag har för mig tog slut förra året var de fina parasollerna. Och det kan vi kanske inte riktigt låna. Det är rimligt att förvara. Så vi var faktiskt och köpte en parasoll som den här ovanför. (Bilden är lånad från IKEA.se) Jag gillar den svarta, men det fick bli en vit. Med allt vårt svarta tak behöver vi nåt som ljusar upp lite. Vi får hoppas att den håller sig fräsch.

Annars har det inte hänt så mycket sen sist, så jag har inte så mycket inspiration för bloggen just nu. Ska försöka bättra mig. På att-göra-listan just nu är det mest badrumsmöbler och belysning. Nere har vi nog bestämt oss, det lutar åt Hafa-setet som jag visat här tidigare. Men uppe är lite lurigare. Vi vill ha ett tunnt spegelskåp med två dörrar, gärna med inbyggd belysning och inte nån ful armatur som är monterad ovanpå skåpet. Och så vill vi ha ett snyggt tvättställ med två stora eller tre mellanstora lådor under. Ska vi ha svart nere vill vi nog ha nåt mjukare uppe, som passar med golvet. Är det någon som har nåt tips, på en specifik möbel eller på någon tillverkare så är det grymt välkommet?!


Detta är bästa hittils, från Hafa. (Bilden är lånad från Hafa.se)



Krills favvo blev den här ovanför, en spegel med inbyggd belysning och en LCD-skärm. Helt galet och förvånansvärt billigt. Vi hittade denna på bathlife.se, där jag lånat bilden. Vi får eventuellt åka och titta på den, men jag är en smula skeptisk.

Nu vankas det mat här, så jag får återkomma en annan dag.
Ha en trevlig helg!

Kram,
M

fredag 19 mars 2010

Så många beslut på så kort tid!


Då har vi haft vårt kakelmöte nu! Vi gick nervöst dit och visste varken ut eller in. Det enda vi var någorlunda säkra på var kaklet i köket och på golvet i tvättstugan. Men mellan tolv och tre i eftermiddags fick vi en kakelgenomgång med en fantastiskt duktig (och rolig) säljare. Vi diskuterade lite vad vi hade tänkt oss, tittade på ritningar, visade lite "inspiration" som vi samlat på oss i tidningar. Sen gick vi ner för att titta. Han visade oss raka vägen till en platta vi inte alls tittat speciellt mycket på och vi föll pladask direkt! Sen rullade det på, och det vi grubblat på i ett halvår omvärderades ganska mycket och nu är vi helt säkra på vad vi vill ha, men det enda som står kvar är tvättstugegolvet.. Haha. Tokigt!

Det vi valde i köket blev snarlikt det vi tittat på innan, fast i en "stenaktigare" variant. (Den översta bilden..) Alltså inte alls svart, utan grått! Ljusgrå fog på detta, så är vi i hamn!
Svart är iofs snyggt, men vi bestämde att ha hela vägen upp till taket i det hörnet vi har fläkten. Risken med svart är att det tar över för mycket och mörkar ner köket. Nej, grått får bli bra!


I båda badrummen och hall valde vi samma sorts platta med en lite matt och rå känsla, fast utan att den var "skrovlig" så att det fastnar smuts. I badrummet uppe valde vi denna här ovanför (15x15) på golv och som en fondvägg, resten av väggarna blir helvita matta 30x60 plattor.

Denna plattan ska vi ha på golvet på toaletten där nere, även denna i 15x15. På väggarna har vi vita blanka plattor 20x60. Exakt samma platta, fast 60x60 tänkte vi lägga i hallen.


En något suddig bild på hallplattan från lite längre håll, för att ge lite mer rättvisa åt färgen. (Mobilkameran i farten är tydligen inte optimal till sånt här, jag förstår inte?!) :o)
Tanken är mörk och sober men inte för mörk så att ljuset i hallen försvinner..



Och sist men inte minst, tvättstugan. Vi håller fast vi denna, men med något mörkare fog. Tanken är att skapa en härlig kontrast med vita väggar, svart bänkskiva och högglansröda garderober och skåp.


Så nu är vi så sjukt nöjda. Vi spränger dock kakelbudgeten lite mer än vi hade gissat, så vi måste tänka igenom det en gång till innan vi lägger beställningen, men det är inte här vi ska snåla. Det är inga superdyra plattor, en hel del merkostnader bygger på att vi förändrat just kök, tvättstuga och hall till att bli större. Och för att vi väljer större plattor etc. Så får det vara.
Nu ska jag njuta av att fasadfärg är beställd, kakelvalen i princip är spikade och köksbeställningen är lagd. Nu är det HELG! Och jag tänker ha fredagsmys med start direkt!

Ha en bra helg allihop!

Kram,
M

torsdag 18 mars 2010

Matlagning?


Vi gillar att laga mat, tyvärr har vi lite för lite tid för det emellanåt. Men snart ska det bli ändring! Och med dubbelt så mycket kyl & frys så ska det bli mycket matlådor gjorda! Detta vet vi med säkerhet idag, när vi lagt köksbeställningen! Nervöst med måttbeställd bänkskiva till ett kök som ännu inte är färdigbyggt, men vi får hålla tummarna.. Det blev en läskigt stor beställning eftersom vi dessutom tog hela klädvårdsinredningen i samma svep. Galet! Så vecka 16 skruvar vi ihop stommar, som ett grepp för att hålla nere kostnaderna lite. Är det någon som är taggad på platta paket så bara hojta, vi kan säkert spara ett till dig.. :o)

Tydligen har vi ju missat att anmäla att grunden är gjuten, det är ju det som triggar räkningen för tomten, som i sin tur genererar de där papperna som gör oss till officiella ägare. Så snart ägen vi även tomten som vårt hus står på. Känns ju bra, det hade varit himla jobbigt annars... ;o)
Så med andra ord har vi betalat ännu en sån där osannolik faktura på alldeles för många siffror. Nu är vi en bra bit över halvvägs med betalningarna och byggkreditivet på banken börjar ticka på lite. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men det är i alla fall riktigt gött att man känner att det börjar närma sig ett hus!

Och fasadnyansen är spikad, men det blir grått, inga drastiska förändringar där. S 3503-N, som den så vackert heter. Nu väntar jag med spänning på att få åka och titta på en färdig fasad, gärna nu, meddetsamma eller genast!

Imorgon väntar ett kakelmöte, så nu blir det stallet och sen ska jag leta inspiration igen.

Ha en trevlig kväll!

Kram,
M

tisdag 16 mars 2010

Färg?


Idag har det varit färg på tapeten. Eller alltså.. Vi har åtminstone varit och valt fasadfärg. Eller inte ens det, för vi har inte bestämt oss till hundra procent. Grå får det bli i alla fall, det är nog lite sent att ändra, även om jag fortfarande gillar tanken på ljusgulbeigeaktigt också. Men grått blir stilrent och snyggt! Så får vi liva upp med lite färgglada växter, åtminstone på sommarhalvåret. Just nu längtar jag efter att maskrosorna ska lysa upp tillvaron för oss, men från och med i sommar kommer vi nog att hålla tummarna för maskrosornas frånvaro istället.. :o) Så just nu står vi och väger mellan två gråa nyanser. Vi vill inte ta i för lite så att det blir mesgrått och inte syns några kontraster, men det får inte heller bli för mörkt och dystert. Vi har ju mycket svart tak som mörkar ner redan.. Svåra beslut, men hur allvarligt fel kan det bli egentligen?! Dagens i-landsproblem..

Jag som hatar alla vita nyanser som går i gult har tydligen bestämt mig för att den vita nyansen runt fönsterna ska vara gulaktig, för att fungera med dörrar och fönster. Eller gulaktig och gulaktig, men det syns ju skillnad om man står med två målade plattor intill varandra och jämför. :o) Men det var samtidigt det som fick oss att avgöra. I färghandelns fönster lyste den brutna vita färgen med en gul ton när vi höll upp den kritvita fina färgen intill. Det är ju skillnaden som syns. Men frågan är ju med innerväggarna. Hmm. Jaja, här har vi någon vecka på oss att fatta beslut.

Angående det vita som ska målas runt fönsterna ska vi också bestämma hur brett det ska målas. Alltså, så många beslut, hur ska man veta?! En decimeter ungefär, sa vi?! Återigen fick killen i färghandeln vara rådgivare och summan av kardemumman var att vi kör på en decimeter, exakt! Det är lite tajt mellan sovrumsfönsterna uppe, så gör vi det bredare kan det nog se märkligt ut. 100 mm it is!

Vi tog även en svängom till Svenska kakel och bokade in ett två/tretimmarsmöte på fredag för att diskutera och gå igenom kakelvalen. Som vi ju inte gjort. Vi passade på att titta runt lite och som vanligt fick vi med oss en hel hög med nya förslag hem. Haha. Senaste budet i hallen är nu ett slätt och "naturmelerat" mörkgrått golv, istället för det svarta som skulle matcha kaklet i köket. Som vi säkert också kommer att ändra oss om, för övrigt. :o)

Efter en mailkorrespondens med IKEA som heter duga tror vi nu att vi är redo att lägga köksbeställningen! Tjohoo! Måttbeställd bänkskiva är uppritad, vi ska bara skicka in den med underskrifter och spika leveransdatumet, så ska det vara klart! Så himla skönt! Vi hoppas kunna lösa dessa frågetecken imorgon.

Så hemläxan till fredag är att analysera kakel i varenda inredningstidning vi kan komma över, så att vi har en bild av vad det är vi vill ha på fredag. Haha. Bäst jag sätter igång direkt!

Godnatt!

Kram,
M

söndag 14 mars 2010

Sunday, bloody sunday?


Igår hade jag deadline på jobbet och på kvällen firade vi som vanligt att detta kapitlet är slut. Alltid lika trevligt! Dock sov jag bort hela förmiddagen idag och är lite halvbakis just nu. Jag hade planerat en inte-röra-mig-ur-soffan-dag, men nu skiner solen så fantastiskt så jag har lust att gå ut. Men jag vet inte riktigt vad jag ska göra ute idag, förutom att gå en runda?! Tips? Just idag har jag inte hästen heller, anars hade en skogstur i solen varit det bästa!

Det är liksom allt eller inget hela tiden och jag klarar inte riktigt omställningen till inget efter tempot jag har haft hela denna veckan.

Egentligen tycker jag nog mest synd om mig själv för att jag inte får träffa Krill när jag äntligen har tid. Då måste han jobba heeela dagen. Så himla typiskt! Jag önskar ofta att vi jobbade samma tider, så att vi inte behövde gå om varandra hela tiden. Man kan ju skojja om att vi inte tröttnar på varandra, men det behöver ju inte gå till överdrift på andra hållet för det..

Jaja, nu ska jag ta mig i kragen och göra nåt av dagen. Har ju fortfarande lite läsning att ta mig igenom också. Ha en skön dag!

Kram,
M

torsdag 11 mars 2010

Det skulle vara lätt...

...för mig att säga att jag inte hittar hem, men det gör jag, tror jag..
(lite bob hund är väl aldrig fel?!)


Hittar hem gör vi dock. Verkligen! Dagens nyhet är att vi tiiiidigt i morse var på plats för att träffa elektrikern och gå igenom elritningarna och vilka förändringar vi vill göra. Roligt att gå omkring och rita på väggarna och märka upp var allting ska vara.. Som utebelysningen.. "men här kanske skulle kunna bli bra, eller vad tror ni..?" och så nickade elektrikern och skissade lite på väggarna.. Haha.

Här ser ni baksidan av huset. Utvändigt har det inte hänt så mycket sen sist. Lite ventiler och plåtar, men det är ju insidan som räknas, säger man ju!

Vi fick träffa två elektriker och två byggare. Himla positiv upplevelse att komma dit! Relativt ordningssamt upplevde jag det som (och jag är ganska ordningssam..) och killarna kom och hälsade och var trevliga, men fortsatte att slita på med vårt hus, stod verkligen inte och hängde om man säger så. Och det vi kunde bedöma såg jättefint gjort ut. Inget hafsbygge. Najs!

Så vi smög omkring och tog lite foto, så nu ska jag visa:

Här har vi tvättstugan, alltså grovingången ut till baksidan.
Tvättstugan kändes stor och rymlig, vi har verkligen fått mer yta än vad som var meningen på orginalritningarna och det uppskattar vi!

Här står Krill i vardagrummet och tittar ut mot hallen, med tvättstugan i ryggen och köket snett bakom sig.
Ungefär här kommer matbordet att stå..

Och på andra sidan matbordet har vi dörren ut till uteplatsen på baksidan.
Tänk er en varm sommarkväll, att smyga ut barfota på de av kvällsolen uppvärmda stenplattorna och titta ut över fälten.
Haha.
Helt fantastiskt!

Här har vi det lilla köksfönstret.
Tänk er vita väggar och en bänkskiva av massiv ek..
..och så den lilla barpallen och en tidning och en kopp kaffe..
..med växande kanelbullar i ugnen..
..mm mm mmmm!
Och till sist har vi först en skymt av den provisoriska trappan (stegen) i hallen,
därefter ser man toaletten till höger och längst in har vi gästrummet.
..eller ett av gästrummen, ska man kanske säga.. :o)
Så himla härligt att få uppleva det "live". Jag kan knappt vänta tills nästa gång jag får åka och titta! Förhoppningsvis kan vi klättra upp på ovanvåningen också då, hoppas hoppas!

Vi hann också med ett möte med banken, och fick svar på alla frågor som snurrat runt i huvudet. Passade på att be om lite kalkyler utifrån nuläget och lite olika varianter på hur olika värderingar skulle kunna påverka vår månadskostnad. Det är verkligen inte gratis med hus, men än så länge ser det ganska hoppfullt ut med kalkylerna! Nu är det bara att hoppas att det inte händer någon drastisk förändring, varken med utgifter eller räntor..
Så idag var Dagen-då-vi-var-i-vårt-hus-för-första-gången. Häftigt! Och nu är det mindre än fyra månader till slutbesiktning. Låt nedräkningen börja! Tjohoo! :o)

Nej, efter en lång men bra dag kallar kudden på mig..
Återkommer med mer news så fort tiden tillåter! Ha det fint så länge!


Kram,
Madde
(a.k.a. stolt blivande husägare)

måndag 8 mars 2010

Förvirrat?


Mycket nu! Allt ska helst fixas på en och samma gång. Och jag har en galen deadline på jobbet. Och samtidigt ska vi spika elritningar, köksritningar och gud vet allt. Och sen ska jag hinna med hästen ovanpå det. Jag är glad om vi reder ut detta hyfast bra, just nu känns det lite galet i största allmänhet..

Nån annan som blivit galen är vår skrivare (!). När vi skrev ut köksritningarna från ikea idag så flippade den lilla skärmen alldeles. Jag har aldrig sett ett märkligare fenomen på en skärm någon gång.. Den utelämnar inte bokstäver eller så, den skriver alltså baklänges istället?! Strange!

Jag återkommer med de slutgiltiga köksritningarna så fort vi fått någon slags ordning på dom.. :o)

Ha en fin kväll!

Kram,
M

söndag 7 mars 2010

Helgnöje


Gårdagen spenderades på hemochvillamässan. Eller en stund i alla fall. Jag orkar bara inte med att gå och trängas så en hel dag! Är det vuxenvarning? Jag tänker att det ska bli så kul att titta på allt och sen när man väl är på plats så tänker jag att jag inte orkar trängas, "det gör inget, vi kan gå vidare.." och så kan jag gå igenom allting hur snabbt som helst. Och vi är nog likadana båda två. Så vi trskade runt hela mässan ganska snabbt. Tittade på allt vi passerade, men köpte inte så mycket. Hittade bra badkar till bra priser, men det kanske först blir aktuellt om ett år. Vi förbereder för badkar, men med tanke på hur sällan vi badar i vårt bubbelbadkar nu så är det väl dumt att prioritera det. Men man kanske ska ta en snabb svängom nästa år också.. Hihi.

Däremot hittade vi mycket inspiration i form av broschyrer, böcker, tidningar etc. Massvis av billiga inredningstidningar blev det, så nu ska vi nog sjutton kunna hitta lite inspiration! Frågan är bara när vi ska hinna ta oss igenom all läsning.. (Kolla bilden!)

Idag blir det en mysdag med god mat och lusläsning av elritningar på huset. Kanske en och annan inredningstidning också. Haha. Kvällen räddar vi snyggt med en tvättid (som antagligen inte räcker till, tvättkorgarna svämmar över!).

Ha en fortsatt trevlig helg!

Kram,
M

fredag 5 mars 2010

Trångbodda?


Vi är inte så farligt trångbodda egentligen. Vi har det ganska bra planerat som det är. Bara man inte samlar på sig för mycket saker. Och det tänker inte jag göra och jag tror inte att Krill gör det heller. Men ändå längtar jag så att jag kan spricka efter ett stort luftigt kök med massor av bänkyta, att kunna få in hela lilla servisen i köket och att inte behöva plocka fram en förlängningssladd var gång man ska ta fram kaffekokaren. Och även om det är praktiskt att kunna nå varenda millimeter i badrummet samtidigt och att ha allt i samma skåp, ska det bli lite lyxigt att inte slå huvudet i tvättstället när man går på toa eller att behöva ligga på knä i hallen när man försöker städa toan. Och att slippa stå framför teven och titta ner på den när man försöker bowla på wii:et, bara för att man inte har mer golvyta. Och tvättstugan, älskade tvättstugan! Don't even get me started on that one!

Nej, jag vet, jag vet, det är inte bara guld och gröna skogar.. Det ska ju städas också. Och vi får ju betala ett högre pris för utrymmet. Och vi får pendla till jobben. MEN det tror jag att det är värt! Såklart. Jag är helt klart fortfarande nöjd med vårt beslut!

Men innan vi själva ska lämna vårt bo har vi ett gäng trångbodda papper som behöver mer husrum. Efter byggstartmötet sa huspapperspärmen stopp och är nu sprängfylld. Tänk, riktigt så mycket papper trodde jag aldrig att man skulle få ihop på ett fåtal månader för att man bygger ett nyckelfärdigt hus. Galet!

Nu ska jag sova, upp tidigt imorgon och ta hand om hästen för att sedan kunna tillbringa dagen med älsklingen med start på hemochvillamässan. Godnatt!

Kram,
M

onsdag 3 mars 2010

Vår i luften?


Äntligen börjar man känna att det är lite vår i luften! Tjohoo!

Idag har vi haft byggstartmötet. Det känns himla skönt att äntligen ha haft det och ha fått sitta ner och gå igenom allting både med säljaren, byggledaren och kvalitetsansvarig. Byggledaren träffade vi för första gången, vi har bara pratat med honom på telefon, men han verkade suveränt bra han också.

Det var ju dock en vägg som skulle flyttas ut och när vi visade på ritningen sa han gravallvarligt att "det blir nog tyvärr väldigt dumt.." ..vi blev förfasade och tänkte att detta får bara inte gå fel, då blir det inte alls som vi tänkt oss.. "...då hamnar ju soffan i tvättstugan..". Puh! Det borde vara lag på att inte skämta om sånt.. :o)

Nu är på att göra listan:
- Välja fasadnyans
- Välja vit nyans på invändiga väggar
- Välja kakel och klinkers (det vi inte redan bestämt..)

I helgen blir det hem och villa-mässa, inspiration tack!
Och tack Anebyhus för gratisbiljetterna, najs!

Jag återkommer med bilder så fort vi hunnit med den biten..

Nu ska jag ut i mörkret och ta hand om hästen, ha en skön kväll!


Kram,
M

Idag!


Byggstartmöte idag! Som vi har väntat! Nu är jag jättenervös att nånting ställt in oss på ska smyga sig totalt. Det här med att flytta väggar så att planlösningen blir som vi vill ha den har vi pratat med säljaren om, men det är ju först idag vi får spika det. Lite moment 22..

Så på frågelistan står bland annat väggarma, kökets upplägg och alla kostnader vi inte riktigt har koll på. Typ extra klinker i tvättstuga och hall eftersom vi flyttar väggarna där.

Jaja, nu är det bara att vänta och se och hoppas att vi inte stöter på patrull...

Jag återkommer inom kort med uppdateringar om hur det har gått, håll gärna tummarna så länge!

Kram,
M