onsdag 28 april 2010

Smakråd?


I en hall med mellangrått klinkergolv och vit dörr och vita väggar, med en trappa i vitt och ek ska vi smälla in en garderob. 250 bred ska den vara och stommen ska gärna vara vit för att smälta in bra. Vi har börjar fundera på garderob och gillar den här. Jag tror att den skulle bli fin, med det diskreta trädmönstret i hörnet.. (bilden är lånad från ikea.se)

Alternativet skulle vara att försöka hitta en garderob med t.ex. en dörr i ek och en i spegelglas. För att slippa ha en separat spegel i hallen. För en spegel vill man väl ha? Eller är det onödigt?
Fast just dom verkar vara svåra att få tag på i 250-bredd. Typiskt.

Tips, pliiis?

Dagens husnyhet är att en av våra bästa husspanare har sett att den vita putsen runt fönsterna åtminstone är uppe nu. Mycket möjligt att det har hänt mer än så, byggarna överraskar med sin snabbhet gång på gång. Inte för att jag har någon kunskap och uppfattning om hur lång tid saker och ting borde ta, men ändå.

Nästa lördag är det två månader till slutbesiktning, ofattbart och alldeles fantastiskt!

Nu ska jag sova, "det är ju en dag imorgon också".. :o)

Kram,
M

tisdag 27 april 2010

Andra leveransen

Idag kom andra leveransen från IKEA, bänkskivorna till köket! (Min snälle svärfar tog emot, så vi har inte varit på plats själva, även om vi såklart skulle vilja varit där.) Som ni kanske redan vet blev det ek. Mycket ek blir det. Bänkskivan i köket, fönsterbrädena, golven, trappstegen i trappan. Men i övrigt ska det vara kalla färger, vitt, svart, grått, beige. Så inreder vi med färg istället, då tror jag att ekövertaget minskar något.. :o)


Tvättstugans bänkskiva blir däremot denna, tror den blir bra till röda skåp och vita väggar!
Bilderna är lånade från IKEAs hemsida. Jag upptäckte förresten en tuff sak ganska nyligen på IKEA som jag inte sett förut; lådkylskåpet! Det är två kylda lådor i alltså. Himla praktiskt! Jag gillade den! Vi som inte har plats för så mycket högskåp pga fönster och annat kunde ju kört med sånna här..?! :o) Men det är försent för att klämma in den i vårt kök oavsett och det bli nog bra ändå.


I övrigt så tror jag att det jobbas febrilt med putsen denna veckan och jag längtar redan efter att få åka och titta i helgen och se hur långt de hunnit komma!
Förutom husprojekt, hästen och jobbet så tänkte jag ta mig an ännu en liten utmaning nu, kanske den svåraste av alla?! Att äta nyttigare! Inte för att jag behöver vara så orolig för vikten utan snarare för att sköta om insidan av kroppen lite bättre. Jag äter alldeles för mycket godis och skräpmat. Så nu blir det matlådor av! Och ordentligare frukost och nyttigare saker i skåpen hemma. Inte för att det ska bli godisförbud, men en liten skärpning! Så ser ni mig köpa lådvis med choklad får ni gärna säga till mig på skarpen! Och chips till kvällsmat no more!

Ja, jag kanske hänger ut mig själv nu, men jag behöver nog lite press i denna frågan. Eller vad tror ni? "-Nej, skulle jag vara beroende? Jag kan ju sluta om jag vill. Jag vill bara inte..." :o)

Med dom orden säger jag tack och godnatt!

Kram,
M

måndag 26 april 2010

Mingel


I helgen fick vi färdigmålat, mycket skönt! Nu hoppas vi att vindskivor etc håller sig snygga och vita lääänge, för nästa gång det är dags att måla har vi inga byggställningar, så då lär det bli sju resor värre. Men det tänker vi inte på på ett bra tag, den tiden den sorgen. Faktiskt!

Den här gången fick jag hjälp av pappa, mest för att jag inte ville balansera på byggställningar ensam och för att det är tråkigt utan sällskap. Och vindskivorna på gavlarna var ju fixade, så nu gick målningen på ett kick!

Medan vi målade sken solen och lärkorna sjöng. Grannarna spatserade förbi på sina söndagspromenader. Fick snackat med en och annan granne och jag börjar nog vänja mig vid tanken på att det faktiskt är vårt hem snart. Det kommer att bli jättebra! Dock kan jag bli lite stressad av allt promenerande och cyklande som folk envisas med att göra precis vid vårt hus (märkligt, kan det kanske ha att göra med den där cykelstigen som går förbi?!), så jag hoppas att vi hittar nån bra och snygg lösning på häck som dämpar insynen lite eller i alla fall skärmar av. Ja, jag vet, jag är lite onödigt tidigt på det, men man kan väl få fundera?! Bättre att man vet ungefär vad man vill när det är dags att fixa trädgården..

Så vad ska man då ha för något? Tuja är ju inte riktigt vår favvo, men på bilden är mina föräldrars tujahäck. Det är ju himla praktiskt, inte så bred och den kan bli väldigt hög om man vill. Dessutom kan man få den ganska insynskyddande året runt. Inte för att vi är ute efter att mura in oss med häck, men mot cykelvägen hade jag uppskattat om vi kunde skärma av lite. Och det tar ju ett tag för en häck att växa till sig, så det hade varit skönt om vi kunde plantera i höst. Vad säger ni, har ni några bra häck-tips? Vi tar väldigt gärna emot tips, alltid bra att höra hur andra har tänkt! :o)

Kram,
M

fredag 23 april 2010

En riktig höjdarhelg?


Ojojoj, vad vi har målat och fixat. Härligt, jobbigt och riktigt träningsvärksframkallande!
Idag har vi stannat i Malmö, men i helgen kommer jag med största sannolikhet att ta en sista svängom med penslarna. Krill jobbar, så jag får roa mig själv denna gången.

Emellanåt när vi målade så hörde vi en lärka sjunga precis ovanför oss, annars var allt bara tyst och stilla. Och solen stod på och det var helt fantastiskt! Förutom då när hagelskuren kom, helt objuden, och försökte blåsa oss av byggställningen. Ehm. Lite blåshål precis hos oss kanske?



Tvärs över gatan med det fulaste namnet (Hallå, har vi verkligen inget att säga till om? Det är faktiskt vi som ska bo där?!) så är dom nu igång med kedjehusen som ska byggas. Vi har haft så grönt och fint runt oss, nu har vi jordhögar.. Attans! Det var ju bara en tidsfråga egentligen, men jag tänkte att det kanske skulle falla i glömska?! Men ack nej.. :o)

Nu är i alla fall alla invändiga väggar färdgmålade, så himla snyggt! Vitt, vitt, vitt!

Nej, nu måste jag sova, helgen bjuder på fullt upp, så jag måste ladda batterierna. Ha det fint!

Kram,
M

tisdag 20 april 2010

Träningsvärk?


Jag tror jag kommer att ha träningsvärk så det sjunger om det imorgon. Jag har typ mjölksyra-armar redan. Men det känns gött! Anledningen är dels att vi fått hem badrumsmöblerna som vi beställde och dessa skulle bäras upp i lägenheten i måndags. Vi tog ett snabbt beslut om att leveransadressen skulle vara till lägenheten och inte till huset, eftersom vi inte visste när och var det skulle vara plats.

Den andra anledningen är dagens insats vid huset. Det enda som inte ingår i det nyckelfärdiga huset är målning av endträ och vindskenor etc. Detta hade vi lyckats förtränga lite och tänkte titta på idag, för idag skulle vi ta emot köksleverans nummer ett. Så kunde vi kolla på det medan vi väntade. Med lite hjälp av svärfar körde vi igång projekt:målning. Hann dock inte riktigt klart första dragningen förrän lite regn beslöt sig för att hälsa på. Vi hade tänkt återuppta projektet imorgon, men med såhär mycket regn verkar vi få lägga det på hyllan nån dag till. Det som fick fart på oss är att putsen är färgad från början och ska alltså inte målas. Och spiller vi vit färg (tro mig, jag spiller garanterat!) är det ju skönt att få det klart innan dess. Och vi vill ju såklart passa på innan byggställningarna försvinner. Stege fem meter upp i luften känns ju inte riktigt lika skoj, om man kan välja..


Köksleverans del 1 är också avklarad. Tanken var att vi skulle monterat stommar idag, men målarna var i full gång så vi kände oss lite i vägen och utomhusmålningen kändes ju lite viktigare för oss.

Ska ni både måla och montera själva? tänker ni säkert.. Ja, för köket är en specialdeal. Vi gör det ju tre gånger så stort, så för att slippa en massa extra monteringskostnader så bygger vi ihop så mycket stommar/lådor etc som möjligt och sen överlåter vi åt proffsen att monera upp det. Inga problem med lite platta paket sa vi, men kolla bilderna...! Puh!

Vi hann montera lite i alla fall och målarna blir nog klara imorgon, sen kör vi en monteringsspurt när vi kan ta upp mer plats.


Den vita färgen/nyansen kändes i alla fall helt kanon, tror det blir superbra! Tvättstugan behöver visst specialfärg för att vara lite mer fukttålig och den blir i 0502-Y. Man såg faktiskt att den var lite gulaktig. Vi är jättenöjda med färgvalet av nordsjövit i resten av huset. Skönt!

Tanken var fortsatt stommontering eller målning imorgon, men eftersom målarna kör slutspurten och vädret verkar leva rövare med oss så lutar det att styra om planerna till jobb imorgon trots att jag tagit ledigt. Krill har sin "lediga vecka" oavsett. Kanhända blir det ett eftermiddagspass, vi får se.

Trots träningsvärken känns det i alla fall jättekul att få ha gjort något själv i huset också. Inte bara se vad andra har gjort utan att faktiskt bidra själv också. Härligt, härligt!

Vi återkommer med nya bilder så snart vi hinner/har något nytt att visa. Ha det fint så länge!

Kram,
M

onsdag 14 april 2010

Fasad och färg


Snabbvisit till Ystad igår för att kika på vit färg. (Stackars bilen går mycket nu och tror nog att vi redan börjat pendla..) Till vår glädje såg vi att även fasaden är i full gång nu! Det monterades plattor som blir en grund under putsen. Det ska självklart behandlas och fixas med innan själva putsen kommer på, men där kommer jag inte riktigt ihåg detaljerna. Jag lämnar det till experterna och nöjer mig med att se att det rullar på, helt enkelt. :o)


Angående den vita färgen körde vi en medelväg och fegade ur på 0500-N (helvit, till höger på bilden) eftersom vi har så mycket vita dörrar/fönster/fönsterkarmar etc. som är i den brutna vita 0502-Y.
0502-Y är för övrigt färgen i mitteln som trots den dåliga kameran och belysningen nästan ser lite gulaktig ut. Vi fegade ur även på denna och körde istället en medelväg och valde färgen till vänster, Nordsjövit. Denna ska vara något bruten men inte riktigt lika gul. Målaren rekommenderade dessutom denna och han har ju sett det förut så det känns som vi tänker rätt då. Vitt är ju ändå vitt, blir säkert fint, vi skulle förmodligen aldrig lägga märke till skillnaden hemma hos någon annan om det inte vorde för att vi vänt och vridit på detta själva..

Återkommer när vi har mer news.. Ha det fint!

Kram,
M

söndag 11 april 2010

Vår i luften


Äntligen känns det riktigt vår i luften! Lotta är hos oss, så vi har en mysig helg med mycket gott att äta, lite shopping och det obligatoriska fika-i-västra-hamnen-besöket som vi brukar klämma in. Luften stod helt stilla och det var helt fantastiskt skönt! Jag brukar av gammal vana ta på vårkläderna liiite för tidigt och trodde att ballerinaskorna skulle vara lite väl optimistiskt, men det var helt rätt, inte kallt alls!

Vi hann svänga förbi huset och gå den vanliga inspektionsrundan, men det var egentligen inget nytt alls denna gången. Men så fick vi visa upp det lilla underverket för Lotta.
På väg hem svängde vi förbi Krills syster med familj för att säga hej, vi såg att de var ute i trädgården och fixade.. Krills söta systerson på två år kände igen bilen och utbrast glatt: - Pizza!
(Sist vi var på besök dök vi upp hade vi pizza med oss, men det kanske börjar bli lite för mycket en vana?! Haha.)

Nu vankas det kladdkaka och kaffe här, så jag får återkomma när det finns några nyheter att berätta. Ha en fortsatt skön helg!

Kram,
M

måndag 5 april 2010

FAQ


Sista lediga dagen i påsk och tiden har visst bara sprungit iväg.. Den soliga starten på påsken gav mig mersmak efter våren. Därav den härligt våriga bilden som lillebror har tagit, dock är den inte från i år.. Raps är väl fantastiskt?!

Jag tänkte passa på att svara lite på några frågor som vi fått om och om igen när vi berättar att vi ska flytta och att vi bygger hus. Ifall det fortfarande är någon som undrar, som inte har fått svar..

Varför hus?
Vi har försökt oss på att bo i en lägenhet i Malmö i mer än tre år nu för att ha närheten till jobb och till stan. Tidigare pendlade vi båda från en lägenhet i Ystad och det kändes onödigt. Vi gillar verkligen vår lägenhet, men den börjar kännas för liten (57 kvadrat) och vi längtar efter mer plats. Större kök, mer förvaring, mer plats att umgås, en liten trädgård, att kunna grilla, att slippa köra och leta parkeringsplats varenda kväll, att slippa lyssna på musik och film genom väggarna från grannarnas lägenheter, ja listan kan göras lång.. Vi kommer att få betydligt mer att sysselsätta oss med på friditden, men det har vi valt att prioritera just för att få allt det andra.

Varför bygga huset?
Vi har tittat på andra hus och varit i budgivning på några, men vi kände inte att vi fick lika mycket för pengarna. Antingen var det för dyrt eller så var det rimliga summor, men då var det mycket som behövde renoveras. Renovering kräver såklart både mer pengar och en hel del energi. Och kunskap, men den tror jag nog att man kan skaffa sig om man bara letar tillräckligt och vågar försöka. Sen finns ju alltid osäkerheten "vad döljer sig under ytan, kan det ha missats några fuktskador, vilka större ingrepp kommer att behöva göras de närmsta åren" etc.. Vi hade vänner som hade byggt fina hus och kommit billigare undan än vad vi hade gjort om vi hade vunnit budgivningarna och då hade vi ändå hade renovering och osäkerheten kvar. Därför ställde vi oss i tomkö lite på skoj, vi trodde nog inte riktigt att vi skulle hitta något. Vi tittade lite på husmodeller undertiden men tittade fortfarande efter hus till salu. Så plötsligt var det vår tur att önska på tomter och lämnade in vår topp-tio. Och fick tredjehandsvalet på ett stort område.
Då fick vi snabbt bestämma oss för om vi skulle ha kvar tomten eller släppa den. Och det var visst inget svårt val. :o)

Varför just detta huset?
Vi fastnade egentligen för ett annat Anebyhus från början, ett enplans funkishus. Men det var dyrt och hade inte passat på vår tomt. Anebyhus hade däremot husvisning på en ny serie; Första villan. Så vi åkte och kollade lite på skoj, men gillade verkligen huset. Nu var det inte riktigt identiskt med just vårt hus, men ganska snarlikt. Men vi kände att vi fick mycket hus för pengarna. Visst var det onödigt stort med 165 kvadrat och 1½plan, men ett annat aktuellt alternativ var ett mycket mindre enplanshus med ett mellanstort och ett pyttelitet sovrum. Och bara en toalett med dusch. Vi ville gärna ha två.
Ska man ändå dra igång karusellen med att bygga hus på ett ställe man gillar kan man väl hellre ha lite att växa i?! Inte för att vi planerar att skaffa trettioelva barn, men om vi skaffar barn i framtiden är det ju inte så kul att behöva flytta det första man gör.. Så visst är det onödigt stort, men tänk så härligt att ha ett rejält kontor/spelrum OCH minst ett gästrum. Och med lite mindre justeringar fick vi ett stort kök och en stor tvättstuga precis som vi ville ha. Och ett härligt stort vardagsrum med plats för ett stort matbord och två maffiga soffor. Och två toaletter med dusch. Och stora sovrum. Så när kalkylen verkade rimlig släppte vi handbronsen och trampade på gasen istället.

Varför Ystad/Nybrostrand?
Ja, egentligen tänkte vi nog snarare Svarte när vi ställde oss i tomtkö. Så tog vi både och när vi ändå skulle stå i kö. Men efterhand insåg vi att läget i just Nybrostrand inte var så dumt. Lite mer än en km till tågstationen, promenadavstånd till havet, nära till busshållplats om man ska in till Ystad, skogen ett stenkast bort och jag har cykelavstånd till Fredriksberg där det kryllar av hästar och stall. Nackdelen av att det var öster om Ystad och inte väster om, som vi hade velat med tanke på att vi har pendling till Malmö. Men ska man ändå pendla är det ingen enorm skillnad. Vi har ganska mycket som drar oss österut ändå.
Alternativet Malmö hade antagligen blivit för dyrt, men hus i Malmö lockade inte riktigt ändå. Vi är båda uppväxta runt Ystad och älskar lugnet och havet. Tyvärr tror jag aldrig att Malmö hade blivit riktigt "hemma" för oss. Att det sen bara är några mil ifrån Malmö känns bra, för det är fortfarande en härlig stad på många sätt och vis.
Nackdelen är såklart att vi kommer att få pendla båda två. Hål i huvudet, kan man tycka. Men så småningom kommer jag att kunna cykla en kilometer, ta tåget raka vägen i ca 45 minuter, promenera en liten bit och sen är jag på jobbet. För att jämföra med om jag tar stadsbussen från lägenheten i Malmö till jobbet, det tar ju minst 35 minuter. Då är det värt mellanskillnaden, lätt!
Krill får ju börja pendla med bil, men det tar ju också drygt 45 minuter. Och öpnnar det sig schyssta jobbmöjligheter närmre Ystad får vi kanske tänka om.

Ibland känns det som om vi kastat oss ut från en trampolin och vi bara väntar för att se om det blir ett fantastiskt hopp eller ett magplask. Det är ju många stora förändringar på en gång och det känns oerhört osäkert exakt vad alla kostnader och räntor kommer att landa på. Vi har förhoppningsvis ganska bra koll, men vi vet ju inte riktigt vad månadskostnaden kommer att ligga på förrän vi värderat huset och satt alla lån. Och vi vet inte hur vi kommer att trivas i hus förrän vi har testat. Funkar det inte får vi väl flytta, det är ju trots allt bara ett hus.

Hittils hade det varit en resa med alla beslut och val och möten och termer som vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Och kände vi inte varandra bra innan gör vi det i alla fall nu! :o) Tur att vi har en ganska gemensam bild av vad det är vi vill ha och att vi båda tycker att det är vansinnigt roligt och spännande, annars hade vi nog haft alla möjligheter att bli galna på varandra. Hittils är vi mest galna i varandra. Så himla mycket bättre.. :o)

Har ni mot förmodan något ni inte fått svar på är det bara att hojta, så får jag se om jag kan svara. Ha en skön avslutning på påsken så hörs vi snart igen!

Kram,
M

lördag 3 april 2010

Impulsshopping?


Påskledigt, vår i luften, konstrunda, träffa underbara familjerna, sol sol sol, tulpaner på bordet och glass och blåbär.. Alltså ibland är livet bara underbart! :o)

Denna veckan har vi försökt fatta beslut om vilka badrumsmöbler vi ska ha, inte helt lätt. (Lyxproblem, jag vet, men det är inte mindre svårt för det..)

Kriterierna som skulle uppfyllas var följande:
- Max 75 cm i bredd, helst 60 cm
- Mycket plats i lådorna, helst utnytta utrymmet ner mot golvet till max
- Vägghängd för att man ska kunna städa lite enklare
- Bra spegel med schysst inbyggd belysning
- Integrerat eluttag vid spegeln
- Helst ett tunnt skåp i spegeln på ovanvåningen
- Tvättstället ska vara i porslin och inte t.ex. polyester/marmorkross som många har börjat med.

Hafa har många snygga modeller och vi gillade denna nedan. Det enda som inte stämmer in på kriterierna är att det är förvaring i spegeln. Men det kändes rimligt med priset. Så fick vi 20% rabatt på Hafas grejjer om vi handlade innan 31/3, så vi slog till på samma möbel både uppe och nere. Dock blir det mörk ek uppe och svart högglans nere. Lite impulsköp blev det, fast vi måste ju ha det, helst ganska snart också. Lika bra att bestämma sig, tänkte vi.
Byggarna ligger ju före i tidplanen hela tiden, och vi vill verkligen inte bromsa upp dom! :o)


Vi slog även till på duschväggar/duschhörn till båda badrummen. Lika bra att få upp det också direkt. Här har vi hittat många fina modeller, men vi vill ha klart glas som ger en öppnare känsla eftersom vi har relativt små badrum. Och Hafa hade fina sånna också, så vi slog till på det också när vi ändå var igång.

Nästa beslut som ska fattas är vit väggfärg och vi velar fortfarande fram och tillbaka. Pratade dock med målaren som rekommenderade två färger som alternativ till 0502-Y som ingår. 0502-Y tyckte han personligen blev för gul, men s.k. Nordsjövit var lite mindre gul och alternativet 0500-N finns ju också, riktigt vit. Som jag säkert skrivit tidigare så är det en balans mellan våra troligtvis gulaktiga fönster, dörrar och ev. lister och vårt högglansvita IKEA-kök som är vitare. Men istället för att vi skulle åka och titta ut en färg tyckte målaren att han ringer när dom är på plats och så målar de upp två lite större ytor med färgerna, så kan vi bestämma oss på plats. Kan det bli bättre?! :o) Så tar vi med en dörr från köket i lägenheten, som ju också är IKEAs högglansvita. Så kan vi jämföra på plats. Tack underbara hantverkare som är inblandade i vårt bygge!

Sen har vi ju det där med carporten som vi själva ska bygga också. Plattan är gjuten och plintarna ska dom fixa åt oss. Utöver detta har vi satt en budget på max 60 000 för material, så har vi tänkt bygga carporten själva. Här hade vi tänkt använda en färdig ritning där det stod exakt vilket och hur mycket material man behövde köpa, men sen blev det ju fel med måtten på plattan, så där brast den planen. Nu har vi hittat ett företag (http://www.carporten.se/) som säljer just detta. Kompletta carportar med förråd. Priserna ser vettiga ut, men vi måste ju ha en lösning som matchar vår platta, så Krill så skriva och be om en offert. Vi hoppas att priset håller sig inom vår budget, helst med god marginal. Men det känns skönt om man slipper köpa en massa lösvirke, lättare om man får precis det man behöver bara. Är det någon som har erfarenhet från dom så är vi väldigt nyfikna, hör jättegärna av er i så fall!

Nu ska jag ut och rasta hästen i vårsolen, sen blir det påskmys med familjen resten av dagen. Dock saknar jag Krill som måste jobba resten av helgen. Tur att vi fick en härlig dag ihop igår i alla fall..

Glad påsk på er så hörs vi snart igen!

Kram,
M