måndag 5 april 2010

FAQ


Sista lediga dagen i påsk och tiden har visst bara sprungit iväg.. Den soliga starten på påsken gav mig mersmak efter våren. Därav den härligt våriga bilden som lillebror har tagit, dock är den inte från i år.. Raps är väl fantastiskt?!

Jag tänkte passa på att svara lite på några frågor som vi fått om och om igen när vi berättar att vi ska flytta och att vi bygger hus. Ifall det fortfarande är någon som undrar, som inte har fått svar..

Varför hus?
Vi har försökt oss på att bo i en lägenhet i Malmö i mer än tre år nu för att ha närheten till jobb och till stan. Tidigare pendlade vi båda från en lägenhet i Ystad och det kändes onödigt. Vi gillar verkligen vår lägenhet, men den börjar kännas för liten (57 kvadrat) och vi längtar efter mer plats. Större kök, mer förvaring, mer plats att umgås, en liten trädgård, att kunna grilla, att slippa köra och leta parkeringsplats varenda kväll, att slippa lyssna på musik och film genom väggarna från grannarnas lägenheter, ja listan kan göras lång.. Vi kommer att få betydligt mer att sysselsätta oss med på friditden, men det har vi valt att prioritera just för att få allt det andra.

Varför bygga huset?
Vi har tittat på andra hus och varit i budgivning på några, men vi kände inte att vi fick lika mycket för pengarna. Antingen var det för dyrt eller så var det rimliga summor, men då var det mycket som behövde renoveras. Renovering kräver såklart både mer pengar och en hel del energi. Och kunskap, men den tror jag nog att man kan skaffa sig om man bara letar tillräckligt och vågar försöka. Sen finns ju alltid osäkerheten "vad döljer sig under ytan, kan det ha missats några fuktskador, vilka större ingrepp kommer att behöva göras de närmsta åren" etc.. Vi hade vänner som hade byggt fina hus och kommit billigare undan än vad vi hade gjort om vi hade vunnit budgivningarna och då hade vi ändå hade renovering och osäkerheten kvar. Därför ställde vi oss i tomkö lite på skoj, vi trodde nog inte riktigt att vi skulle hitta något. Vi tittade lite på husmodeller undertiden men tittade fortfarande efter hus till salu. Så plötsligt var det vår tur att önska på tomter och lämnade in vår topp-tio. Och fick tredjehandsvalet på ett stort område.
Då fick vi snabbt bestämma oss för om vi skulle ha kvar tomten eller släppa den. Och det var visst inget svårt val. :o)

Varför just detta huset?
Vi fastnade egentligen för ett annat Anebyhus från början, ett enplans funkishus. Men det var dyrt och hade inte passat på vår tomt. Anebyhus hade däremot husvisning på en ny serie; Första villan. Så vi åkte och kollade lite på skoj, men gillade verkligen huset. Nu var det inte riktigt identiskt med just vårt hus, men ganska snarlikt. Men vi kände att vi fick mycket hus för pengarna. Visst var det onödigt stort med 165 kvadrat och 1½plan, men ett annat aktuellt alternativ var ett mycket mindre enplanshus med ett mellanstort och ett pyttelitet sovrum. Och bara en toalett med dusch. Vi ville gärna ha två.
Ska man ändå dra igång karusellen med att bygga hus på ett ställe man gillar kan man väl hellre ha lite att växa i?! Inte för att vi planerar att skaffa trettioelva barn, men om vi skaffar barn i framtiden är det ju inte så kul att behöva flytta det första man gör.. Så visst är det onödigt stort, men tänk så härligt att ha ett rejält kontor/spelrum OCH minst ett gästrum. Och med lite mindre justeringar fick vi ett stort kök och en stor tvättstuga precis som vi ville ha. Och ett härligt stort vardagsrum med plats för ett stort matbord och två maffiga soffor. Och två toaletter med dusch. Och stora sovrum. Så när kalkylen verkade rimlig släppte vi handbronsen och trampade på gasen istället.

Varför Ystad/Nybrostrand?
Ja, egentligen tänkte vi nog snarare Svarte när vi ställde oss i tomtkö. Så tog vi både och när vi ändå skulle stå i kö. Men efterhand insåg vi att läget i just Nybrostrand inte var så dumt. Lite mer än en km till tågstationen, promenadavstånd till havet, nära till busshållplats om man ska in till Ystad, skogen ett stenkast bort och jag har cykelavstånd till Fredriksberg där det kryllar av hästar och stall. Nackdelen av att det var öster om Ystad och inte väster om, som vi hade velat med tanke på att vi har pendling till Malmö. Men ska man ändå pendla är det ingen enorm skillnad. Vi har ganska mycket som drar oss österut ändå.
Alternativet Malmö hade antagligen blivit för dyrt, men hus i Malmö lockade inte riktigt ändå. Vi är båda uppväxta runt Ystad och älskar lugnet och havet. Tyvärr tror jag aldrig att Malmö hade blivit riktigt "hemma" för oss. Att det sen bara är några mil ifrån Malmö känns bra, för det är fortfarande en härlig stad på många sätt och vis.
Nackdelen är såklart att vi kommer att få pendla båda två. Hål i huvudet, kan man tycka. Men så småningom kommer jag att kunna cykla en kilometer, ta tåget raka vägen i ca 45 minuter, promenera en liten bit och sen är jag på jobbet. För att jämföra med om jag tar stadsbussen från lägenheten i Malmö till jobbet, det tar ju minst 35 minuter. Då är det värt mellanskillnaden, lätt!
Krill får ju börja pendla med bil, men det tar ju också drygt 45 minuter. Och öpnnar det sig schyssta jobbmöjligheter närmre Ystad får vi kanske tänka om.

Ibland känns det som om vi kastat oss ut från en trampolin och vi bara väntar för att se om det blir ett fantastiskt hopp eller ett magplask. Det är ju många stora förändringar på en gång och det känns oerhört osäkert exakt vad alla kostnader och räntor kommer att landa på. Vi har förhoppningsvis ganska bra koll, men vi vet ju inte riktigt vad månadskostnaden kommer att ligga på förrän vi värderat huset och satt alla lån. Och vi vet inte hur vi kommer att trivas i hus förrän vi har testat. Funkar det inte får vi väl flytta, det är ju trots allt bara ett hus.

Hittils hade det varit en resa med alla beslut och val och möten och termer som vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Och kände vi inte varandra bra innan gör vi det i alla fall nu! :o) Tur att vi har en ganska gemensam bild av vad det är vi vill ha och att vi båda tycker att det är vansinnigt roligt och spännande, annars hade vi nog haft alla möjligheter att bli galna på varandra. Hittils är vi mest galna i varandra. Så himla mycket bättre.. :o)

Har ni mot förmodan något ni inte fått svar på är det bara att hojta, så får jag se om jag kan svara. Ha en skön avslutning på påsken så hörs vi snart igen!

Kram,
M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar