måndag 30 augusti 2010

Jubileum?

Ser nu att detta är det hundrade inlägget i bloggen. Herregud, så mycket husnörderi! Hur orkar ni läsa?!

Nej, det är inte mullvader som invaderat uteplatsen, det är i väntan på att det ska fogas så att vår uteplats blir färdig någon gång!

Såhär långt hann vi idag! På tre personer. Ganska strongt, eller hur?!

Vi fick en riktigt trög och tråkig start när vi upptäckte att för att vi skulle få lutningen rätt kunde vi inte bara skrapa av stenmjölet som vi gjort innan. Vi var tvugna att gräva bort stenmjölet och lägga åt sidan, för att sedan gräva bort bärlager och tömma. Sedan padda, lägga på stenmjölet på nytt, padda och därefter börja gräva ner rören som vi lägger efter. Så himla tungt!

Som tur var behövdes det inte hela vägen. Vi hoppas att vi inte behöver ge oss på det fler gånger, skulle vara riktigt trist!

Igår bad jag om tips på rundningen vid gången, men ikväll pillade vi lite med det och det blir nog bra såhär ungefär. Jag känner mig nöjd. Vi ska bara kapa till stenar att fylla luckorna med. Det är nog på tur de närmsta dagarna. Vi kunde inte låna paddan som vi lånat längre, men kanske till helgen igen och annars får vi hyra en såklart!

Vi fick även besök av en av byggledarna från Anebyhus idag, som kollade läget lite. Mest för att få grepp om vilka grejjer som inte var klara inför efterbesiktningen. Det blir nämligen en efterbesiktning eftersom det var lite i sista sekunden med slutbesiktningen och en hel del grejjer inte var åtgärdade. Vi ville gärna ha en, men den här blev på deras initiativ, mycket bra. Nån grej fixade han i alla fall på studs och nån grej kommer de och fixar nästa vecka.

Man känner sig lite gnällig som kund, men för oss har ju huset kostat en halv förmögenhet så det är ju klart att man vill ha det bra! Vissa småsaker kunde vi kanske fixat själva men det är ju inte meningen, så vi har inte prioriterat det om man säger så. Men det känns verkligen bara som det är petitesser kvar, väldigt skönt! Och vi känner oss trygga med att Anebyhus kommer att fixa det sista bra också! Efter allt man hört om husföretag hit och dit och sett på teve var vi ju lite nervösa när vi väl hade bestämt oss för att bygga. Vi hittade inte så mycket referenser på Anebyhus på nätet och fick vackert hålla tummarna för att det var ett gott tecken. Och det verkar det ju ha varit! Det har varit noggranna och bra människor som vi haft att göra med där hela "resan" det har kännts väldigt tryggt! (En stor eloge till er på Anebyhus, ifall ni är här inne och läser?!)

Så om vi nu bara kan få stenläggningen klar, få hit matjord så vi kanske kan så lite gräs innan vintern kommer och såklart bygga den där carporten så man kan pusta ut och hinna njuta lite av att vara husägare snart?! Åh, jag vill ha det klart nu, nu, nu! Tålamod är visst inte min starkaste sida... :o)

Vi hörs snart igen!

Kram,
M

söndag 29 augusti 2010

Dagens rapport!

Ojojoj, vad det läggs sten hos oss just nu alltså! Och återigen har vi haft kanonbra (och mycket!) hjälp, annars hade vi aldrig klarat såhär mycket på två dagar...

Vi har fortfarande inte lagt på stenmjöl och paddat på de lagda plattorna, förhoppningsvis kanske vi hinner göra det imorgon.


Här hade jag önskat att vi kunde fått till nån snygg rundning i stenläggningen. Vi ska ha singel längs med väggen. Blev lite bredare än tänkt, men det kan väl funka. Vi ska dock klämma in en "inramning" med den mörkgrå plattan. Och såklart ska vi såga till halva bitar så att kanten blir rak. Ehm, men vad säger ni om rundningen, någon som har erfarenhet och tips?


Såhär långt hann vi idag! Nu är mer än hälften av stenen ute, wohooo!

Och nu är det återhämtning i soffan som gäller, det värker ganska bra i kroppen efter de senaste dagarnas sysselsättning. Inte lätt när man är så otränad som jag... ;o)

Ehm, ja, på återseende inom kort!

Kram,
M

lördag 28 augusti 2010

Fredagsmys hos M & K...

... kan se ut ungefär såhär. Fast lägg till en dos frustration också. Detta var klockan åtta på kvällen. Klockan elva hade vi plockat isär och satt ihop den närmsta skjutdörren typ femhundranittoåtta gånger och inte fått skruvarna till att passa. Vi skulle precis ge upp när det lyckades. Sen kunde vi ju bara inte låta bli att montera dom också. Härligt!

Men när dom väl var på plats kunde vi konstatera att det var värt mödan. Ordning och reda! Gillar detaljen med "skugga av grenar".

Invändigt kan det behövas lite omsorg till, men det börjar likna något! Wiii!

Idag körde vi igång med plattläggningen på riktigt. Tur vi fick ordentligt med hjälp av fantastiska nära och kära!

Vi har lånat mätutrustning och satt ut pinnar lite härochvar och mätt ut var höjden bör vara inne vid väggen och lite mer än 4 meter ut, där uteplatsen slutar. Vi har ca 1 cm lutning per meter, hoppas att det ska räcka.

Här grävde vi ner rör på rätt höjd, kollade jämnheten i bredd med ett stort vattenpass, packade stenmjölet med en padda och drog av det allra översta med en metallskena så att det blev rätt höjd.

Sen la vi ut stenen!

Och fyllde glatt på med stenmjöl där det behövdes. Nu håller vi tummarna för att vi har stenmjöl så det räcker, det vet man ju inte riktigt.

Såhär fint blir det från insidan sett!


Och ungefär såhär från baksidan!

Vi ska såga till stenarna längst ut och få till en snygg rundning och därefter "rama in" med en mörkare grå sten. Och så ska vi lägga på stenmjöl och padda på plattorna innan den kan klassas som färdig. Men nu är det alltså lagt ca 60 kvadrat, bara 110 kvadrat kvar alltså. Puh!

Nu ska jag hålla kväll rejält, en trött pojkvän, en skål med snacks och ett avsnitt av True blood väntar på mig!

Ha en fortsatt skön helg!

Kram,
M

torsdag 26 augusti 2010

Hektiskt?

Alltså, den här semestern har inte varit den lugnaste hittils och kommer nog inte att bli det heller, om man säger så. Men kul är det!

Ugnen har gått varm, jag har bakat och fixat och lagat mat hur mycket som helst! Krill också, såklart, men jag har knappt bakat alls de senaste fyra-fem åren och nu har jag till och med bakat bröd! Kors i taket! Häromkvällen blev det hemlagad pizza på durumvetebotten, mycket nöjd med resultatet! Hör av er om ni är taggade på receptet. En pizzagalen och hungrig Krill tyckte att det tog så lång tid så jag hittade honom väntandes på kvällsmaten såhär... (Visst är det dumt, maten behöver ju aldrig så lång tid i ugnen som när man tittar på den?!)

Vi har fortsatt kratta stenmjöl som galningar och idag hade vi tänkt börja lägga plattorna. Vi behöver dock en padda och lite verktyg som vi ska få låna av snälla nära och kära, så idag tänkte vi om och drog till IKEA istället. Dessa pallarna (och 11 pallar till på andra sidan) väntar snällt på oss till i helgen istället...

Hallen har ju längtat efter förvaringsmöjligheter och äntligen kom garderobsstommarna på plats häromkvällen. Mycket meck senare känns det fenomenalt bra! Idag köpte vi resterande inredning och framförallt skjutdörrarna som ska monteras en regnig dag. Ja, sen råkade vi ju fylla bilen så mycket att vi nästan var oroliga för att vi inte skulle kunna få med oss allt hem. Men det gick! Två expedithyllor, en brandsläckare, ett överkast, en lampa och en himla massa matlådor och annat kökspims fick följa med oss hem.

Och det här med att åka till IKEA och fylla en bil dagen efter löning precis dagarna efter katalogsläppet tog tydligen inte knäcken på oss, inte. Varför inte måla grunden på huset såhär innan solen tar och ger upp för dagen?!

Men alltså, varför tvekade vi?! Nu känns det mycket bättre! Och plattorna kommer att göra sig mycket bättre mot det svarta än mot en tråkig grå grund. Den enda nackdelen är möjligtvis att det syns tydligare om vi inte lyckas få plattläggningen rak. Men det ska vi ju få, inte sant?! ;o)

Nej, nu är det läggdags! Målaren kommer förbi tidigt imorgon bitti igen och tar de där smågrejjerna som inte hann målas innan slutbesiktningen. Härligt, så fint det kommer att bli!

Och jag veeeet att bloggen inte har prioriterats så mycket på sistone, men det är för att huset måste prioriteras om vi ska kunna husblogga om nånting alls... Men jag ska försöka återkomma snart med lite bilder på vad som händer.

Sköt om er sålänge!

Kram,
M

torsdag 19 augusti 2010

Beslutsångest [igen]

Jahaja, har vi beställt den där stenen nu, tänker ni? Ånej. Inte så snabbt. Först måste vi fatta sjuhundranittioåtta jätteallvarliga beslut. För det är ju inte så att det bara gäller lite sten och att säkert ingen kommer att märka skillnaden mer än vi. Ånej. Absolut inte. Såklart har även detta lett in oss på ytterligare ett beslut som hänger ihop med de andra:
Borde man måla grunden?
Tänk er sten i nästan samma grå nyans som grunden fast "inringad" med lite mörkare grå sten. Kanske lite färglöst och trist. Men bara mörk sten är ju också lite trist. Och inte riktigt lika snyggt på ett sätt. Men om man målar grunden svart? Grunden ser ju ändå ganska tråkig ut, fläckig och dan. Vad tror ni? Är det dumt? HJÄLP!

Just nu har vi ju en himlans massa platsrör som sticker upp överallt, bland annat till vattenslang som vi drog in nu innan bärlagret till uteplatsen kom på plats. Här har vi faktiskt tänkt till en smula. Vi tänker dra en vattenslang under jorden som kommer ut vid carporten eftersom utkastaren är på precis andra sidan huset. Så kan man växla och välja vilken sida man vill vattna på. Och slippa dra en slang över uteplatsen var gång man behöver en droppe vatten vid carporten! A-HA! :o)

Och allt massa skräp som stått herrelöst och tillfälligt varit förvisat till granntomten fick idag ett nytt hem på soptippen. Tack mamma & pappa för hjälpen! Vi hade hoppats slippa ta det själv, men alla inblandade verkar ha semester och åtminstone inte prioritera just detta just nu, så det var lika bra att ta saken i egna händer. Ser mycket bättre ut nu! Nån kartong med överbliven hel kakel står kvar och pockar på uppmärksamhet, men i övrigt är det tomt och fint!

Jamensåatt, om man skulle ta och kratta lite stenmjöl till?! Evighetsjobb...

Ha det fint så länge! :o)

Kram,
M

onsdag 18 augusti 2010

Helgen

Åh, jag har ju glömt att berätta om helgen!

Vi var på bröllop för finaste brudparet; Catta & Emil!
Så fint, så gott och så himla trevligt!

Såklart anlände dom i båt till festen, passade ju som handen i handsken!

Då har vi merparten av järngänget från jobbet här, redo att fira loss!

Och även grabbarna såklart...


Och på köpet fick vi en mysig minihelg i Åhus, utan massa tankar på hus och jobb. (Nästan i alla fall, lite promenerade vi runt och letade inspiration. Tyvärr är vi ju så husskadade att vi aldrig lämnar fantasi- & planeringsstadiet till hundra procent...)


Vi toppade det hela med varsin gigantisk otto-glasstrut och begav oss hem igen, nöjda och glada.


Tack för en härlig fest och ett stort grattis, Catta och Emil! :o)

Gravitation

Stenmjöl är visst himla tungt.
Man skulle kunna gissat det på namnet.
Men nej, optimist som man är tänker man att det inte är några problem alls, faktiskt.
Inte alls.
Så får vi se om man lyckas resa sig ur sängen alls imorgon.
Men den tiden, den sorgen...

Uteplatsen börjar ta form. Stenmjölet är ojämnt och har hyfsat fel lutning, men tanken är att det ska bli bättre snart och att det sen ska packas och skrapas jämnt och sen är det stenläggning nästa.

Framsidan är lite lättare, men här ska vi få till gången lite snyggt och mjukt svängd, hade vi tänkt. Klurigt.

Dagens bästa investering är ett par supersköna stövlar som jag köpte - inte en dag för tidigt - för att slippa gräva i typ flipflops eller ballerinaskor som var alternativet.
Regn och grus; bring it on - I'm ready!

Och tycker ni att jag ser trött och färdig ut på bilden så är det helt sant! Puh!

Då ska vi bara beställa stenen också. Ca 120 kvadrat, var det sagt. Så vi skulle bara kontrollmäta igår. Och enligt min uträkning idag blir det närmare 170 kvadrat. Så nu vet jag varken ut eller in. Krill, kom hem från jobbet snart och hjälp mig med de inte så stenkul besluten!?! :o)

Sen var det det där med färgen. Ni som gett mig respons på bilden på bloggen med mörk respektive ljus marksten röstar för ljus. Det gör nog vi själva också. Men en svart/grå inramning och med svart singel i rabatten längs med huset, i alla fall innanför gången och uppfarten. Men den ljusgrå färgen är lite trist mot fasaden. Den ser lite dassig ut och fasaden blir lite lila-aktig. Det kanske aldrig syns. Man kanske inte tänker på det. Eller vad tror ni?
Åh, ljuva beslutsångest! HJÄLP?! ;o)

Nu ska jag bege mig tillbaka till köket och baka/laga något.
Jag älskar vårt kök!

Kramkram,
M

lördag 14 augusti 2010

Fyra veckor!

Fyra veckor i huset idag! Det har gått fort. :o)

Det har i alla fall hänt grejjer med tomten nu, poolen börjar komma på plats! (Nej, jag bara skojjar, såvitt vi vet blir det ingen pool, i alla fall inte den närmsta tiden. Men efter tokregnandet så är det ganska blött i trädgården...)

Det är i alla fall schaktat och plattat och förberett för stenmjöl och stenplattor!

Gången fram till dörren blev kanske lite konstigt uppritad, men det är ju lite så dags att komma på det nu... Vad tycker ni?

Carporten är också väl förberedd för lite plattor!

Och uteplatsen börjar likna något. Snart ska vi kunna grilla, snart!


Som en kul detalj så har jag ÄNTLIGEN gått på semester! Fyra härliga veckor! Det behövs verkligen. Nu ska jag hålla helg och bloggen får nog inte mer uppmärksamhet förrän på måndag..

Ha det fint så länge!

Kram,
M

måndag 9 augusti 2010

En rikedom av sandkorn?

Idag har det varit action i trädgården!
I helgen ryckte vi ju upp sjuka mängder ogräs. Då pratar jag inte om en liten maskros här och var... Tänk snarare djungel. Som kullen här, åtminstone. Snacka om träningsvärk pga det idag!

Och i eftermiddags/kväll har det skyfflats runt sandjord så det sjunger om det! Projekt fixa det med spade och kratta gavs upp redan i funderingsstadiet och när vi nu fått kontakt med någon som verkade kunna ge oss en bra offert och med en god referens passade vi på. Mycket snabbare än vad vi hade trott, men härligt att kunna börja semestern med stenläggning och därefter carport!

Och altanen, efterlängtade altanen... Här ska den bli. Fyra och en halv meter djup och stenlagd och förmodligen alldeles perfekt att grilla på! :o)

Och själv bar jag runt ett gäng europapallar och en och annan kakelplatta och lite annat. Allt för att inte bli av med träningsvärken för snabbt, det hade ju varit hemskt!
(Förlåt blomman, det är en ytterst tillfällig placering, jag lovar!)

Läggdags nu, måste ha ork till de sista fyra dagarna innan semestern! ;o)

Kram,
M

söndag 8 augusti 2010

Back in business!

Jag har inte glömt er! Men det har varit lite galet med hus och jobb och annat, så bloggen har blivit bortprioriterad. Dock tänkte jag slänga iväg lite bilder så att ni får en inblick i hur det såg ut för några dagar sedan. Vi börjar med morgonvyn här ovan, är det inte underbart?!


Köket är helt up and running, om man kan säga så. Köksbänken behöver några inoljningar till, men nu börjar det likna något. Vi har hunnit "laga in" köket lite också, och såhär långt känns det jättebra!

Jag älskar ugnen och micron och diskmaskinen, men där är en del finesser som jag behöver lära mig tror jag. Hittils är jag glad om jag lyckas starta och stänga ugnen överhuvudtaget.. Haha.


Torkställningen i tvättstugan ska inte vara en permanent lösning, vi ska ju satsa på vägghängda torkställningar. Dock var dom tillfälligt slut när vi skulle köpa dom, så vi ligger lite lågt så länge. Inte prio ett, liksom..

Toaletten nere är verkligen finfin! Lite orolig för några småhål i fogen dock, vi får se om det är något som går att fixa till och så får vi vara sjukt försiktiga med fukten så länge.

Här saknar vi ett knippe soffor bland annat. Det får komma när det kommer. Tills dess får det vara lite ödsligt...

Matbordet har i alla fall hittat sin plats! På kvällen ser man solnedgången ifrån bästa möjliga vinkel, eller vad man säger. Väldigt varmt på de varmaste dagarna, men det finns det ju lösningar för.

Trappan är uppe, nu saknas bara jättegarderoben i hallen. Och kanske något litet avställningsbord eller byrå eller något där lampan står?!


Allrummet uppe är bästa möjliga "biorum", ¨så himla härligt!
Lösningen med inpacketerade duschväggar på golvet hoppas vi inte blir permanent. Vi vågar dock inte ge oss på att skruva upp den själva, det är bäst att vi lämnar det till dom som kan. Inte så roligt om man spräcker kakelplattor eller förstör i fuktspärren eller något.

Det tillfälliga sovrummet har faktiskt fått bli kombinerat gästrum/kontor för tillfället. På bilden är dock vår tillfälliga sänglösning som äntligen har förändrats. Nu har vi nämligen köpt sängar (som gick upp för trappan!) och sover gott i sovrummet istället. Inte en dag för tidigt... :o)

Och det finns fortfarande ett gäng flyttlådor att brottas med, men det får vänta tills förvaringsmöblerna är på plats och helst ska vi kunna flytta ut lite saker i förråtet innan dess och förrådet är ju inte ens byggt...

Badrummet uppe blev vi också jättenöjda med. Här är vi glada att vi tog vägghängd toalett, mycket lättare att städa!

Och duschen kommer säkert att bli bra när duschväggarna kommer upp!
Vi längtar efter att flytta upp hit istället för att duscha på "gästtoaletten" nere.
På agendan denna veckan står trädgårdsjobb så det ryker om det! Idag har vi ryckt upp stora ogrästussar tills vi var lika leriga som marken, men det börjar likna något! Nu kan dom förhoppningsvis fixa till marken lite smidigare, främst för att förbereda inför stenläggningen. Återkommer om detta.

Ha det fint så länge!

Kram,
M